Květen 2008

Skořicová bábovka

26. května 2008 v 18:33 | Vlasta |  Pečení
Suroviny:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 150 g HERY
  • 4 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
Postup:
Změklou HERU vyšleháme s cukrem,postupně přidáváme za stálého šlehání žloutky,až nám vznikne hustá pěna. Za stálého šlehání na nejnižším stupni přidáváme střídavě prosátou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko.Ušleháme pevný sníh z bílků a zlehka ho vmícháme do těsta.2/3 těsta nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané velké bábovkové formy do zbytku těsta vmícháme skořici a nalijeme na světlé těsto.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut.Po upečení necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a pocukrujeme práškovým cukrem.

Pomazánka z krabích tyčinek

26. května 2008 v 18:29 | Pavlína |  Vaření
SUROVINY:
  • 2 velká balení krabích tyčinek
  • 1 velká cibule
  • 1 pomazánkové máslo
  • 100g majolky
  • sůl,pepř,šťávu z citrónu podle chuti
POSTUP:
Tyčinky nakrájíme na kousky,rozdrobíme najemno a zakapeme citrónovou šťávou,cibuli nakrájíme na kostičky a spaříme vařící vodou,přidáme majolku pomazánkové máslo pepř a sůl a dobře promícháme.Podáváme s tmavým pečivem.

Klenoty naší zahrady

25. května 2008 v 18:44 | Vlasta a Pavlína |  Zahrádka
ŠTĚDŘENEC
Štědřenec roste na naší zahradě už asi patnáct let.Poprvé nádherně vykvetl asi jako pětiletý stromek s jedním kmínkem a bohatou korunou,ale ještě to léto z ničeho nic uvadl a zahynul.Proč se to stalo je nám dodnes záhadou.Suchý stromek jsme uřízli s tím,že na podzim vykopeme i pařízek,jenomže milý štědřenec za pár týdnů vyrazil od kořene několik nových výhonů a tím se zachránil.Od té doby se v čase kvetení zrovna moc nepředvedl,mezi hustými listy se vždy choulilo několik drobných hroznů kvítků a my trpělivě čekali kdy nás zase odmění svou žlutou záplavou.Loni jsme se konečně dočkali, ale jenom poupat,pozdní jarní mrazík zase všechno zhatil, popálená poupata opět nevykvetla.Tak tedy letos,loňské bohaté přihnojování ,mírná zima a jaro bez Ledových mužů vykonaly své a my se konečně po létech znovu dočkali této zlaté nádhery,která odolala i posledním deštivým dnům a určitě nás bude těšit ještě alespoň dva týdny.
AZALKA
Dalším klenotem naší zahrady je tato ohnivě oranžová azalka.Ani ona neměla začátek svého života zrovna jednoduchý.Těsně vedle ní jsme před léty začali stavět garáž,mysleli jsme,že azalka blízkost stavby přežije,a potom bude, chráněna zdí, bohatě kvést a růst.Všechno však dopadlo jinak.Při stavbě na azalku upadl kus vápna,a než jsme si toho stačili všimnout, škaredě ji popálil.Strávila tedy asi dva roky v rekonvalescenci v květináči s čistou rašelinou a pak jsme jí našli toto místo v uzavřeném a jinými dřevinami chráněném místě zahrady,na kterém téměř každý rok takto bohatě vykvétá.
RODODENDRON
Tento fialový rododendron žádnými peripetiemi osudu neprošel.Tu a tam mu sice nějakou tu větévku urazí obrovské jablko padající z prastaré jabloně rostoucí nad ním,ale on, chráněn stěnou zahradního altánku od všech nepohod počasí, bujně roste a každým rokem takto bohatě vykvétá.
ŠEŘÍK
A právě stavbě zahradního altánku musel ustoupit tento šeřík.Za dlouhá léta, po která je přesazený v odlehlém koutě zahrady dorostl do takových rozměrů,že bez problémů zakryje nevzhlednou zeď autobusové zastávky,která zasahuje do naší zahrady.Není to sice žádný vzácný exemplář,ale když na jeře rozkvete a navečer se jeho vůně šíří po celém okolí,tak právě v tuto chvíli je to opravdový klenot.

Vdolky

24. května 2008 v 18:03 | Pavlína |  Pečení
Kynuté těsto na vdolky:
¾ kg polohrubé mouky + trochu soli
1 kostka kvasnic + lžička cukru + vlažné mléko- uděláme kvásek
  • 2vejce
  • ½ hrnečku oleje
  • 10 dkg cukru
  • 3 dl vlažného mléka
-všechny tyto čtyři suroviny smícháme
Ze smíchaných surovin, mouky a kvásku zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout.Těsto rozdělíme na 18 bochánků, které válečkem zplacatíme, přendáme na plech a necháme ještě chvíli kynout.Pečeme na 180 oC.
Borovková kaše:
Půllitrová sklenička borovkového kompotu
1 vanilkový pudink
cukr podle chuti
Suroviny smícháme a uvaříme kaši.

Háčkované chňapky

24. května 2008 v 16:01 | Pavlína |  Háčkování
POSTUP:
1.řada:Do kolečka sháčkujeme osm řetízkových ok a obháčkujeme je dvanácti krátkými sloupky.
2. řada:V druhé řadě háčkujeme vždy tři dlouhé sloupky a mezi jednotlivými vějířky uháčkujeme tři řetízková oka.
3.řada:3Pod řetízková oka uháčkujeme tři dlouhé sloupky, dvě řetízková oka a tři dlouhé sloupky.Prostřední z každé trojice dlouhých sloupků vpichujeme do krátkého sloupku z předchozí řady, vytáhneme delší očko a sloupek doháčkujeme.Tak nám vzniknou 4 rohy chňapky.
4.-10.řada:V rozích háčkujeme vždy dvojice vějířků ze třech dlouhých sloupků, ze kterých prostřední vháčkujeme o řádek níž.Pod ostatní řetízková oka háčkujeme také takovéto vějířky.V poslední řadě uháčkujeme do jednoho rohu poutko.
Každou barvou háčkujeme dvě řady.

Tvarohové řezy

23. května 2008 v 20:28 | Pavlína |  Pečení
Těsto:
  • 60 dkg mouky napůl hladká a polohrubá
  • 20 dkg HERY
  • 3 celá vejce
  • 10 dkg cukru
  • 1 prášek do pečiva
Náplň:
  • ½ kg měkkého nízkotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • ½ litru mléka
Poleva:
  • 20 dkg cukru
  • 7 dkg másla
  • 5 polévkových lžic rumu
Postup:
Všechny přísady na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto,které rozdělíme na dva díly a než si připravíme náplň necháme ho odpočinout.Z ½ l mléka a 1 vanilkového pudinkového prášku uvaříme klasický pudink,který necháme za občasného zamíchání trochu vychladnout pak do něj zašleháme tvaroh a vanilkový cukr.Těsto rozválíme na dvě placky .Jednu placku vložíme do velkého hlubokého plechu nalijeme na ni náplň a přiklopíme druhou plackou.Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů do růžova asi 45 minut.
Vymícháme hladkou polevu a natřeme ji na ještě teplý moučník a necháme vychladnout

Polštář Kalupina Kubistová

23. května 2008 v 20:19 Šití
Postup práce je obdobný jako u polštáře Kuba Kubista.Vyrobíme si střih a jednotlivé díly nastříháme s přídavkem 1 cm na švy.Ušijeme vlasy uši a ruce (postup je popsaný u Kuby Kubisty).Na přední díl těla našijeme kapsu a 4 cm od spodního okraje 5 cm široký volánek sukně.2 cm od horního okraje přišijeme rukávy a do švů vložíme ruce,potom přišijeme přední část hlavy s naaplikovaným obličejem.K zadní části těla přišijeme zadní část hlavy a rukávy.Přední a zadní díl sestehujeme, do švů přitom vkládáme vlasy a uši a do rukávů volánek z 30 cm krajky.Potom celý polštář sešijeme na šicím stroji,v dolní části necháme otvor na obrácení,který po vyplnění zašijeme v ruce drobnými stehy.

Medovník

10. května 2008 v 17:38 | Pavlína |  Pečení
Těsto:
  • 6 vajec
  • ½ kg krupicového cukru
  • ½ kg Hery
  • 6 polévkových lžic medu
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • 80 dkg hladké mouky
Krém:
  • 2 plechovky SALKA
  • 2 másla
Postup:
Do většího kastrolu nalijeme vodu a přivedeme k varu.Nad vroucí vodu dáme mísu (nesmí se dotýkat vody) ve které rozpustíme Heru,přidáme celá vejce,med,cukr mouku a jedlou sodu a vše mícháme vařečkou nebo elektrickým šlehačem s hnětacími háky asi 10 minut.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.Na plechy natáhneme pečící papír,těsto rozetřeme gumovou stěrkou v tenké vrstvě na papír.Těsto nám vystačí na 5 velkých plechů.Pečeme dozlatova.
Po vychladnutí papír stáhneme, máslo vyšleháme se SALKEM do hladkého krému a čtyři placky jím slepíme.Krémem potřeme i vrchní placku.Pátou placku rozdrobíme a drobenkou celý moučník posypeme.
Necháme odležet nejlépe do druhého dne a potom krájíme na kostky.
Tipy:
Do drobenky můžeme přidat nahrubo nasekané ořechy.
1 plechovku SALKA vaříme dvě hodiny v hrnci s vodou po vychladnutí vyšleháme s 1 máslem a vznikne nám karamelový krém. Druhou plechovku vyšleháme s druhým máslem a placky slepujeme oběma krémy střídavě.

Domácí chléb

10. května 2008 v 11:41 | Pavlína |  Pečení
BUDEME POTŘEBOVAT:
  • ¾ kg hl. mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 2 polévková lžíce octa
  • 3 polévková lžíce oleje
  • teplá voda na zadělání( cca ½ l)
POSTUP:
Do mísy prosejeme mouku a uděláme do ní dva důlky.Do jednoho dáme cukr, droždí a teplou vodu a do druhého sůl, kmín, olej a ocet.
Po vykynutí kvasnic vše důkladně promícháme a teplou vodou zaděláme tužší těsto.Necháme půl hodiny na teplém místě kynout, potom těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dva díly a vytvarujeme bochánky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout.
Po vykynutí bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme péct.1/4 hodiny pečeme na 220Co, potom teplotu snížíme na 160Co a dopékáme ještě 30 minut.Po upečení bochánky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
TIP: 1/3 hladké mouky nahraďte žitnou, celozrnnou moukou

Polštář Kuba Kubista

6. května 2008 v 17:22 | Vlasta |  Šití
Budeme potřebovat:
zbytky bavlněných látek
molitanovou drť,nebo umělé rouno na vycpání
šicí stroj
POSTUP
Podle nákresu si vyrobíme střih a nastříháme jednotlivé díly s přidáním půl centimetru na švy.Nejdříve naentlujeme aplikace na obličej.Ušijeme vlasy,uši,ruce a nohy.Můžeme je vycpat molitanovou drtí,já jsem do každého dílu zašila plátek ½ cm silného molitanu (vypadá to lépe),na ručkách prošijeme jednotlivé prsty.Na přední díl těla našijeme kapsu nebo jinou aplikaci podle vlastní fantazie.Označíme si střed těla a hlavy a přišijeme k sobě.K lícové straně zadní části hlavy přistehujeme směrem dovnitř vlasy a uši a na tělo ruce a nohy.Lícem dovnitř přiložíme přední díl o obě části k sobě sestehujeme.Nakonec celého panáka sešijeme na šicím stroji.Při sešívání necháme na spodní části otvor na vycpání.Po naplnění otvor ručně drobnými stehy zašijeme.

Studentská bašta

4. května 2008 v 10:46 | Pavlína |  Vaření
Na 4 porce budeme potřebovat:
4 velké krajíce tvrdšího chleba
1 cibuli
1lžíci sádla
4 vejce
25 dkg měkkého salámu (točený,český, junior)
POSTUP:
Na sádle osmažíme cibuli do sklovita,přidáme na drobné kostičky nakrájený chleba,který lehce navlhčíme vodou a za častého promíchávání opékáme.Když začne chleba a cibule růžovět přidáme na kostičky nakrájený salám a rozšlehaná vejce a ještě chvíli opékáme.
TIP:
Podáváme se zeleninou,nebo můžeme posypat najemno nakrájenou pažitkou.

Péřová buchta

4. května 2008 v 10:43 | Pavlína |  Pečení
TĚSTO:
5 vajec
25 dkg cukru
1 sklenka oleje
1 sklenka mléka
30 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
NÁPLŇ:
½ litru mléka
1 pudinkový prášek(který máme rádi)
1 vanilkový cukr
POLEVA:
1 šlehačka
1 ovocný jogurt(nejlépe jahodový)
cukr podle chuti
granko na posypání
POSTUP:
Ušleháme sníh z bílků,do něj zašleháme cukr,žloutky,olej a potom po částech lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko.Těsto nalijeme na hluboký plech.Uvaříme pudink a hned horký nalijeme jako mřížku na syrové těsto a upečeme ve vyhřáté troubě asi na 170 stupňů.
Vyšleháme do tuha šlehačku do ní zašleháme jogurt a cukr podle chuti.Natřeme na lehce vychladlou buchtu a posypeme grankem.

Kuřecí křidýlka v těstíčku

4. května 2008 v 10:37 Vaření
Budeme potřebovat:
1kg kuřecích křidýlek
4 vejce
20 dkg tvrdého sýra EIDAM
300 ml mléka
2 hrsti strouhanky
hladkou mouku na zahuštění těstíčka,sůl,koření např. Zlaté kuře na okořenění křidýlek
tuk na smažení,nebo fritovací hrnec.
POSTUP:
Křidýlka omyjeme,uřežeme špičky osolíme je a okořeníme.Sýr nastrouháme na jemném struhadle,vejce rozšleháme s mlékem přidáme nastrouhaný sýr,strouhanku podle potřeby hladkou mouku,sůl a vymícháme hladké těstíčko,do kterého namáčíme křidýlka a pomalu je smažíme v rozpáleném tuku.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Tiramisu

1. května 2008 v 13:50 | Pavlína |  Pečení
2 šlehačky
2 pomazánková másla
1 velké balení kulatých piškotů
Cukr podle chuti
½ litru silné rozpustné kávy
Granko na posypání
POSTUP
Ušleháme šlehačky,do nich zašleháme po lžících pomazánková másla a moučkový cukr podle chuti.
Na dno dortové formy naskládáme piškoty namočené v kávě,na ně dáme třetinu šlehačkové hmoty opět piškoty namočené do kávy a poslední vrstva bude šlehačková hmota.Tiramisu dáme přes noc do ledničky a před podáváním posypeme grankem.

Zvířátka v zahradě

1. května 2008 v 11:54 Zvířátka
ZVÍŘÁTKŮM TO V ZAHRADĚ MOC SLUŠÍ...
...ALE...
...NĚKDY BY JE TAM ČLOVĚK RADŠI ANI NEVIDĚL!!!