Říjen 2008

Háčkované vánoční koule

28. října 2008 v 12:22 | Pavlína |  Vánoce
Vedle koulí z vizovického pečiva vám přináším popis na háčkované vánoční koule.Háčkují se dvě půlky zvlášť, které poslední řadou druhé půlky spojíme.Začneme 20-ti řetízkovými oky spojenými do kruhu, který oháčkujeme 30-ti krátkými sloupky, dále pokračujeme podle předlohy.Druhá řada je z 5x nahazovaných sloupků, třetí řada z 3x nahazovaných sloupků a poslední z 2x nahazovaných sloupků.Škrobíme na nafouknutých balóncích.

Buchta prošívaná deka

27. října 2008 v 10:17 | Pavlína |  Pečení
Suroviny:
Buchta:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • třešně podle potřeby
Tvaroh:
  • 1 vejce
  • 2 tvarohy v buřtíku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • trocha mléka
  • cukr dle chuti

Postup:
Na piškot ušleháme bílky s cukrem, přidáme žloutky, olej a ostatní suroviny.Suroviny na tvaroh také smícháme a nazdobíme s ním syrové těsto na pekáči, do čtverečků v mřížce vkládáme třešně, pečeme v předehřáté troubě na 170 oC ¾ hodiny.

Americká buchta

24. října 2008 v 17:03 | Pavlína |  Pečení
Suroviny:
  • 4 vejce
  • 1 hrnek (cca ¼ litru) cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička kakaa
  • 4 hrnky jablek nakrájených na kostičky
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů
  • 2 lžíce nahrubo nasekané čokolády
Postup:
Vejce rozšleháme s cukrem a pomalu přiléváme olej.Vmícháme mouku s práškem do pečiva, skořici, kakao jablka, ořechy, rozinky a čokoládu.Poté vypracujeme tuhou hmotu.Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu při teplotě 170oC asi 35 - 40 minut.

Vánoční koule z vizovického pečiva

22. října 2008 v 18:34 | Pavlína |  Vánoce

Postup:
Těsto připravíme podle receptu v rubrice Vánoce.
Třívrstvý čtvereček alobalu pomocí ozdoby vytvarujeme do tvaru polokoule.
Dále tvoříme vlastní vzor podle fantazie, já zpravidla začínám proužkem těsta a copánkem.
Když jsou výrobky hotové, necháme je půl hodiny zaschnout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 50oC, po půl hodině začneme pomalu přidávat, než se za další hodinu dostaneme na 100oC.Na této teplotě pečeme další hodinu, poté přidáme na 120oC a necháme zezlátnout.
Po upečení opatrně sloupneme alobal.Dále budeme pracovat s tavnou pistolí a mašlemi.Ustřihneme si přibližně 10 cm stužky, přehneme ji a přilepíme k jedné polovině tavnou pistolí, tím vznikne poutko na zavěšení.Následně obě půlky slepíme, na místě švu přelepíme stuhou a ozdobíme mašličkou.

Koláčky z majolky

18. října 2008 v 19:16 | Pavlína |  Pečení



Suroviny:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce majolky
  • 3 žloutky
  • 4 dkg kvasnic
  • 300 ml mléka
  • špetku soli
  • citrónovou kůru
  • lžíci rumu
Postup:
klasickým způsobem zaděláme těsto a necháme na teplém místě hodinu vykynout.Po vykynutí těsto vyválíme na plát silný asi jeden centimetr, skleničkou vykrájíme koláčky a uprostřed utvoříme důlek, který plníme tvarohem a povidly. Koláčky potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.

Další maminčiny orchideje

16. října 2008 v 16:33 | Pavlína |  Zahrádka
Před nedávnem slavila mamka narozeniny, ke kterým dostala tyto orchideje.Už jsou to skoro dva měsíce a na jejich květech dosud nejsou vidět žádné známky únavy.




Svícny z vizovického pečiva

10. října 2008 v 18:18 | Pavlína |  Vánoce
Budeme potřebovat:
  • Odleželé vizovické těsto(recept viz. rubrika Vánoce)
  • šablony dle vlastní fantazie(ryba, jablíčko, kytička, hvězdička...)
  • vykrajovátka, nůž, formičky na košíčky a další zdobící pomůcky(náplň do propisovací tužky, nůžky...)
Postup:
Těsto vyválíma na plát o výšce cca 3 mm a dále postupujeme podle fotografií.





Když jsou výrobky hotové, necháme je půl hodiny zaschnout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 50oC, po půl hodině začneme pomalu přidávat, než se za další hodinu dostaneme na 100oC.Na této teplotě pečeme další hodinu, poté přidáme na 120oC a necháme zezlátnout.
Kalíšek přilepíme k podstavě tavnou pistolí.


Recept na vizovické pečivo

10. října 2008 v 17:58 | Pavlína |  Vánoce

Těsto dělám z mouky T650 s příměsí trochy žitné mouky a vody.Vizovické těsto se musí hníst ručně, jakékoliv použití strojů vhání do těsta nežádoucí bublinky.Hníst začínáme v míse a to tak, že smícháme všechny výše zmíněné suroviny a postupně přidáváme podle potřeby vodu nebo mouku.Když máme hmotu držící pohromadě pokračujeme s hnětením na vále, které trvá přibližně půl hodiny.Do těsta se snažíme dostat co nejvíce mouky, aby bylo tuhé, nelepivé, ale schopné tvarování.Těsto necháme den odpočinout v chladu, zabalené do mikrotenového sáčku.Před zpracováváním ho ještě přihustíme moukou, protože během odpočinku zřídne.
Když jsou výrobky hotové, necháme je půl hodiny zaschnout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 50oC, po půl hodině začneme pomalu přidávat, než se za další hodinu dostaneme na 100oC.Na této teplotě pečeme další hodinu, poté přidáme na 120oC a necháme zezlátnout.

Punčové řezy

1. října 2008 v 18:30 | Pavlína |  Pečení
Suroviny na jednu placku:
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 20 dkg cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 8 dkg oleje
Poleva:
  • 350 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička solamylu
Postup:
Vyšleháme bílky a postupně zašleháme cukr, žloutky a olej, potom vmícháme mouku a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180 stupňů.
Jednu placku upečeme bílou, do druhé přidáme kakao a do třetí červené potravinářské barvivo.
Placky necháme vychladnout, spodní potřeme řídkou rybízovou marmeládou přiložíme růžovou placku a polijeme marmeládou rozmíchanou s rumem v poměru 1:1,přiložíme poslední placku a zatěžkáme plechem a například knihami, potom necháme do druhého dne odpočinout. Druhý den potřeme marmeládou, polijeme cukrovou polevou a necháme zaschnout, poté krájíme na řezy.