Recept na vizovické pečivo

10. října 2008 v 17:58 | Pavlína |  Vánoce

Těsto dělám z mouky T650 s příměsí trochy žitné mouky a vody.Vizovické těsto se musí hníst ručně, jakékoliv použití strojů vhání do těsta nežádoucí bublinky.Hníst začínáme v míse a to tak, že smícháme všechny výše zmíněné suroviny a postupně přidáváme podle potřeby vodu nebo mouku.Když máme hmotu držící pohromadě pokračujeme s hnětením na vále, které trvá přibližně půl hodiny.Do těsta se snažíme dostat co nejvíce mouky, aby bylo tuhé, nelepivé, ale schopné tvarování.Těsto necháme den odpočinout v chladu, zabalené do mikrotenového sáčku.Před zpracováváním ho ještě přihustíme moukou, protože během odpočinku zřídne.
Když jsou výrobky hotové, necháme je půl hodiny zaschnout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 50oC, po půl hodině začneme pomalu přidávat, než se za další hodinu dostaneme na 100oC.Na této teplotě pečeme další hodinu, poté přidáme na 120oC a necháme zezlátnout.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 jana jana | Web | 10. října 2008 v 19:36 | Reagovat

V tom hrnečku to působí tak lákavě,to když příjdou hosté tak se mají na co dívat.

2 Eva* Eva* | Web | 11. října 2008 v 11:02 | Reagovat

Ani nevím na jakou ozdobičku kouknout dřív, všechny jsou překrásné.

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 11. října 2008 v 19:55 | Reagovat

To je tak krásné....ty mašličky to ještě rozveselí,je to pěkná podívaná.Čím dál víc mě to láká vyzkoušet.Ještě jsem vizovické pečivo nedělala,kdo ví,co bych vytvořila.Určitě to taky chce mít zkušenosti.Krásnou neděli,Alena

4 Vlasta Vlasta | E-mail | 11. října 2008 v 20:47 | Reagovat

Což zkušenosti, ale hlavně spoustu trpělivosti, pevnou ruku a stejně tolik trpělivosti při pečení. Aby výsledek za něco stál musí se péct opravdu velice pomalu a velice dlouho tak čtyři hodiny jeden plech. Já se do tohoto tvoření moc nehrnu, ale Pája se při tom vyřádí  :o)

5 Ivetka Ivetka | E-mail | 6. dubna 2009 v 16:40 | Reagovat

ahojky chtela bych skusit vase vizovicke pečivo ale nevim co je mouka T650 dekuji za odpoved Ivetka

6 Pája "admin" Pája "admin" | 6. dubna 2009 v 16:53 | Reagovat

Různé mouky mají různé označení, například klasická hladká mouka má označení 00 - tzv. dvounulka. Tato mouka je sice také hladká ale má jiné složení než ta klasická. Označení jsou na předním obalu mouky pod jejím názvem.

7 Helena Helena | E-mail | 10. listopadu 2009 v 16:38 | Reagovat

Vaše stránky jsou překrásné!!! Dnes zkouším těsto poprve, lepí se mi, mám přidat mouku? Nemá se těsto při tvoření podsypávat, nebo třeba plochu, na které se tvoří naolejovat (namastit)? Jak dlouho je možné těsto uchovávat v chladnu a používat? Děkuji a přeji hodně štěstí a krásných výrobků  :-)  

8 Pája"admin" Pája"admin" | 13. listopadu 2009 v 15:58 | Reagovat

[7]: Jestli se těsto lepí, musí se do něj přidávat mouka, dokud není doopravdy hodně tuhé, tak tuhé, že jde stěží vyválet. Trvá to sice dlouho, ale výsledek stojí za to ;o) Těsto v žádném případě nemastěte, musí být pouze z mouky a vody. Hotové syrové těsto vydrží nejdéle dva dny, ale neustále řídne, takže se musí průběžně přihusťovat. Přeji hodně štěstí! ;-)

9 Tereza Tereza | 21. listopadu 2009 v 10:15 | Reagovat

Dobrý den,
máte tady opravdu moc hezounké výrobky můžu vás všem jen doporučit je to super!!
:-)  :-)  :-)

10 Aneta Aneta | E-mail | 7. prosince 2009 v 9:36 | Reagovat

Dobrý den,jelikož jsem fanda ručních prací, rozhodla jsem se, že zkusím i Vizovické pečivo.V loni se mi úplně po uečení rozpadlo.Letos jsem hnětla snad hodinu.Těsto nechala přes noc v lednici a před pečením jsem opět hnětla aspon půl hodky.Těsto bylo dobře tvarovatlené a lesklé.Něco jako modelína.Ale po upečení mi začíná praskat a to jsem letos dělala silnější plátky těsta.A vvajíčkem jsem je potřela než šli do troubky.Tak jsem se touto cestou chtěla zeptat v čem dělám chybu.Sušila jsem je na 60°c asi 3,5h.Děkuji za odpověď.Máte poc šikovné ruce. :-)

11 Věra Věra | 7. prosince 2009 v 23:09 | Reagovat

Dobrý den, také mě láká toto tvoření vyzkoušet, ale v návodu mě vyděsilo to dlouhé hnětení těsta. Opravdu nejde zpracovat ani v domácí pekárně? Mám malého syna (1,5 roku) a určitě by se mu líbila různá zvířátka na stromečku, na druhou stranu si právě kvůli němu nemůžu dovolit tak dlouho míchat těsto... Jinak pečivo máte moc hezké, hned jsem si obkreslila některé vzory :-)

12 Aneta Aneta | E-mail | 9. prosince 2009 v 12:48 | Reagovat

Tak mé výtvory se mi úplně rozsypaly.Praskají i silnější plátky vykrájených zvířat.Praskají id prostředka nením kde dělám chybu.

13 Pája "admin" Pája "admin" | 13. prosince 2009 v 8:49 | Reagovat

Aneto, myslím, že problém je v pečení. Zkuste začít na 50 stupních a po půl hodině přidávejte 1-2 stupně, na 120 nechte zezlátnout. snad už to vyjde  ;-)

14 Marie Marie | 14. prosince 2009 v 9:55 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat ,jestli děláte i na zakázku.Já nejsem moc zručná,ale moc by se mi to líbilo.Je to křehká nádhera.

15 romana romana | E-mail | 7. listopadu 2010 v 17:49 | Reagovat

Dobrý den, dnes jsem se také pokoušela tvořit z vizovického těsta. Docela se mi to dařilo, až nato, že po vložení do trouby se mi vypařily detaily (tečky, čárky, háčky). Prostě to malinko "nakynulo". Řekla bych, že jsem do těsta měla dát víc mouky. A Váš názor?
Díky za odpověď

16 anonym anonym | 14. prosince 2010 v 9:12 | Reagovat

hele holky nehadejte se!kazdy vi ze nejlepsi testo umim ja!!! :-P

17 Božena Božena | 14. prosince 2010 v 9:13 | Reagovat

Hele ty píčo, samochvála smrdí. ;-)

18 Světlana Světlana | 14. prosince 2010 v 9:14 | Reagovat

hovno vole naser si, každý ví , že nejlepší těsto umím já !!!!!!!!!!! :-) :-P :-D  8-O  8-)  :-|  :-)  :-D  8-)

19 anonym anonym | 14. prosince 2010 v 9:16 | Reagovat

hi hi :-P

20 Věra Věra | 14. prosince 2010 v 9:18 | Reagovat

Taková sprostá slova! :-(  :-?

21 Dědeček Hříbeček Dědeček Hříbeček | 14. prosince 2010 v 9:19 | Reagovat

Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses čurákem! :-D

22 Moudrý muž Moudrý muž | 14. prosince 2010 v 9:20 | Reagovat

Když kachnu, tak pečenou, když holku, tak svlečenou, když tanec tak rumbu, když lízat, tak ALGIDU.

23 Věra Věra | 14. prosince 2010 v 9:22 | Reagovat

Když kachnu, tak pečenou, když holku, tak svlečenou, když tanec tak rumbu, když lízat, tak kundu. :-P

24 Dědeček Hříbeček Dědeček Hříbeček | 14. prosince 2010 v 9:24 | Reagovat

Moudrá slova, *respekt* :D  8-)

25 Dědeček Hříbeček Dědeček Hříbeček | 14. prosince 2010 v 9:26 | Reagovat

Kdo to čte je ---> GEJ

26 Dědeček Hříbeček Dědeček Hříbeček | 14. prosince 2010 v 9:27 | Reagovat

Kdo to čte je ---> GAY!!! :-P  :-D

27 Nastěnka Nastěnka | 14. prosince 2010 v 9:28 | Reagovat

To znamená že jsem gay?:-O

28 Martina Martina | E-mail | 29. října 2011 v 18:00 | Reagovat

Dobrý den, moc krásné výrobky, ráda bych se septala, jestli se k sogbě jednotlivé díly těsta lepí třeba vajíčkem nebo se jen přitisknou k sobě. Děkuji za odpověd.

A vy, kdo tak inteligentně reagujete jste opravdu trapní a nechutní, jestli si myslíte, že jste vtipní, tak proč se nepodepíšete jménem, ale stupidní přezdívkou. Neotravujte lidi, kteří mají zájem něco dělat a když neumíte ocenit pěknou věc, tak jděte do prdele, kam s vaším vyjadřováním beztak patříte. [27]:

29 kristyna kristyna | E-mail | 12. listopadu 2011 v 10:04 | Reagovat

delali jsme to ve skole a me to bavilo :D

30 fffff fffff | E-mail | 4. dubna 2012 v 12:23 | Reagovat

:-)  :-(  :-(  ;-)  :-D  8-O  8-)  :-?  :-x  :-P  :-|  :-!  ???  :D  [:tired:]  O_O  :D  ??? ??? ???

31 Erika Erika | 26. října 2013 v 17:30 | Reagovat

Vidím, že se tu nějaké děti při hodině informatiky na ZŠ pěkně vyřádily. Komentáře nelze mazat?

Jinak bych se ráda zeptala - jestli jsem to dobře podle obrázků pochopila, tak figurky jsou vytvořené díky formičkám?! Zajímalo by mě, jestli jsou to nějaké speciální formičky, jestli se to v nich peče po celou dobu, nebo jaký je v tomto případě postup?

Děkuji za odpověď. :-)

32 Markéta Markéta | 19. prosince 2013 v 10:28 | Reagovat

Tak jsem se pustila (poprvé v životě) do vizovického těsta. Trochu mě vylekala ta doba hnětení.... protože mám postiženou jednu ruku, rozhodla jsem se, že tuto zodpovědnou roli svěřím svému robotovi. Dala jsem 500g hl. mouky 00 a 2 dcl vody a nechala hníst hnětacím hákem cca 10 min. Těsto bylo krásně hladké. Trochu jsem ho pak ještě párkrát pleskla o vál. Po cca 6 hodinách jsem se pustila do tvoření. Těsto mělo akorát konzistenci, mouku jsem použila jen na podsypání. Dělala jsem vykrajované věci i prostorové tvary. Pekla jsem přesně podle návodu výše. A výsledek je perfektní! Nic nepopraskalo, nic se nerozpadlo, vidět jsou i vytlačované detaily a dokonalost samu dotváří krásná medová barva. Přeji všem krásné pečení a vydíte, že to jde i bez dlouhého ručního hnětení. :-D

33 rromana rromana | E-mail | 22. dubna 2014 v 13:42 | Reagovat

tvůj robot pochází zřejmě z Marsu /tam se začíná/....vyfoť své výrobky a třeba po půl roce je prezentuj,rádi se podíváme.

34 AlysonJyj AlysonJyj | E-mail | Web | 11. října 2017 v 6:03 | Reagovat

https://youtu.be/ZOED0-aodJo

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama