Listopad 2008

Vánoční trh

30. listopadu 2008 v 13:46 | Pavlína |  Vánoce
Je tady advent a s ním i spousta vánočních trhů a nejrůznějších akcí pro zpříjemnění předvánočního shonu. Jednoho takového trhu jsem se zúčastnila i já s mamkou a náramně jsme si to užily, nevadil nám ani krutý severní vítr, jenž se nám chvílemi bezohledně opíral o stánek, ale nakonec se na nás přišlo podívat i sluníčko. Akci Otevřený dvůr každoročně pořádá občanské sdružení Proutek v Plasné u Kardašovy Řečice. Na celý den je připraven pestrý program v podobě zpívání koled, hraní loutkových divadel a samozřejmě i nakupování vánočních ozdob, dekorací a dárků. Své výrobky jsem zde prezentovala již druhým rokem a pokaždé když se sem vracím, dýchne na mě to zvláštní kouzlo Vánoc a to jsem se ještě nezmínila o vánočním punči a dokonalých skořicových vaflích. Zkrátka, Vánoce jsou za dveřmi…




















Perníčky plněné povidly

29. listopadu 2008 v 18:36 | Pavlína |  Pečení
Recept na plněné perníčky je původně od Peťulky2626, my jsme si ho jen trochu upravily k obrazu svému.
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
8 dkg moučkového cukru
rozehřát 6 dkg másla, přidat 3 lžíce medu, po vychladnutí vmíchat 1 vejce, směs přidat do těsta
1/2 - 1 lžičku skořice
1/2 lžičky perníkového koření
1 lžičku jedlé sody
Postup:
Těsto vyválíme na plát tlustý 3-4 mm, formičkou do něj naznačíme tvary perníků, do jejichž středů umísťujeme lžičkou hustá povidla. Poté potřeme vajíčkem obrysy formiček (aby při pečení nevytekla povidla) a překryjeme druhým plátem těsta. Dále vykrajujeme formičkami perníky tak, aby povidla byla uprostřed. Na okrajích k sobě obě vrstvy opatrně přimáčkneme. Pečeme na 170 oC v předehřáté troubě.Po upečení pomazáváme perníky rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí poléváme rozehřátou čokoládou.

Drobné ozdoby z vizovického pečiva

16. listopadu 2008 v 8:36 | Pavlína |  Vánoce
Nabízím vám další vánoční inspiraci z vizovického pečiva, tentokrát v podobě drobných ozdobiček.
Postup:
Těsto ( recept najdete v rubrice Vánoce ) vyválíme na plát silný 3 mm a dále vykrajujeme ozdůbky s pomocí vykrajovátek nebo vlastních šablon. Zdobíme nůžkami, náplněmi do propisky a td.
Když jsou výrobky hotové, necháme je půl hodiny zaschnout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 50oC, po půl hodině začneme pomalu přidávat, než se za další hodinu dostaneme na 100oC.Na této teplotě pečeme další hodinu, poté přidáme na 120oC a necháme zezlátnout.

Malé ozdoby:


Velké ozdoby:

Dvoubarevné vánoční koule z vizovického pečiva

9. listopadu 2008 v 10:06 | Pavlína |  Vánoce
Postup u těhto koulí je stejný jako u jednobarevných ( najdete ho v rubrice Vánoce ), jen do kousku těsta ( recept je v rubrice Vánoce ) přidáme kakao.

Jablkový dort

1. listopadu 2008 v 12:15 | Pavlína |  Pečení

Suroviny:
Na těsto:
  • 110 ml mléka
  • 110 ml oleje
  • 160 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • meruňková marmeláda na potření korpusu


Na jablečnou náplň:
  • 500 g oloupaných odjádřených jablek
  • 375 ml jablečného džusu
  • 1 dort-želé
  • 2 skořicové cukry
  • 1 pudink s vanilkovou příchutí
  • 3 lžíce rumu


Na nugátový krém:
  • 1 Šlehačka v prášku
  • 150 ml mléka
  • 80 g změklé nutely

Postup:
Z bílků a cukru vyšleháme sníh, do kterého postupně přidáváme ostatní suroviny kromě mouky a prášku do pečiva, ty do těsta lehce vmícháme vařečkou.Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (průměr cca 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180 0C asi 30 minut.
Na náplň nakrájíme do nízkého hrnce jablka na malé kousky, přidáme 275 ml džusu, dort-želé a cukry.Za častého míchání jablka povaříme, dokud nemají sklovitou barvu( nesmí se rozvařit), poté rozmícháme pudink ve zbytku džusu, přidáme k jablkům společně s rumem a ještě chvíli vaříme.Za občasného míchání necháme zchladnout.
Vychladlý korpus překrojíme na dva pláty, dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a spodní plát do ní vložíme, slabě potřeme marmeládou a zalijeme tuhnoucí jablečnou náplní, zakryjeme druhým plátem korpusu a necháme chladnout, poté dort vyndáme z formy.
Na krém připravíme šlehačku podle návodu a následně do ní zašleháme nutelu a natřeme na dort.Můžeme ještě ozdobit mletými mandlemi.Přes noc necháme v chladu.