Leden 2009

Lasagne s boloňskou a bešamelovou omáčkou

28. ledna 2009 v 17:20 | Pavlína |  Vaření

Suroviny:

Těstoviny:
  • 2 celá vejce
  • 20dkg polohrubé mouky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička soli

Bešamelová omáčka:
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 10 dkg nastrouhaného sýra

Boloňská omáčka:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • ½ kg mletého masa ( hovězí + vepřové )
  • rajský protlak
  • 2 rajčata
  • trocha kečupu, sůl a pepř na ochucení

Postup:

Těstoviny:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme ho a nakrájíme na plátky 5x10 cm, které uvaříme ve větším množství osolené vody.

Bešamelová omáčka:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a zaděláme na hustou omáčku. Nakonec přidáme sýr.

Boloňská omáčka:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, rajský protlak, kečup, na kostičky nakrájená oloupaná rajčata, sůl a pepř a vaříme dokud nevznikne hustá masová směs.

Lasagne:
Na dno pečící nádoby namažeme tenkou vrstvu bešamelové omáčky, na ni naskládáme vařené lasagne a dále vrstvíme boloňskou omáčku, bešamelovou o. a znovu lasagne. Nakonec zasypeme sýrem a dáme na 50 min. zapéci.

Deka z osušky

17. ledna 2009 v 16:19 | Pavlína |  Patchwork
Tuto deku jsem začala šít o Vánocích a dokončila jsem ji až dnes. Střed je z froté osušky, a protože jsem nesehnala tenký vatelín použila jsem jako náplň tři centimetry tlusté rouno, a tak se z deky opalovací stala deka spací =o) Větrníčky a rovné plochy jsem prošívala na stroji narozdíl od méďů, kteří jsou prošíváni ručně.
Návod na tuto deku je z časopisu Švadlenka.

Mrkvové šátečky

10. ledna 2009 v 18:49 | Pavlína |  Pečení



Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 200g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 prášek do pečiva
  • meruňková marmeláda na naplnění
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:
všechny suroviny na těsto smícháme a vyválíme tenký plát (hodně vyskočí), ze kterého rádýlkem nakrájíme čtverečky asi 5x5 cm. Na ty pokládáme kopečky marmelády a dva růžky těsta k sobě přimáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 oC. Ječtě horké obalujeme v cukru.

Růžová orchidej

2. ledna 2009 v 15:23 | Pavlína |  Zahrádka
K narozeninám dostala mamka od sestry orchidej, údajně trpasličí, alespoň to tvrdili v obchodě. Když ji kupovala, měla doopravdy malé kvítky, když ale po pár měsících vykvetla znovu, už jako zakrslík nevypadala, posuďte sami...