Duben 2009

Slovenské kremeše

26. dubna 2009 v 11:02 | Pavlína |  Pečení



Suroviny:

Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g másla nebo margarínu
  • 1 vejce+1 žloutek
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička sody
Žloutkový krém:
  • 1 litr mléka
  • 3-4 žloutky (podle velikosti)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 kávové lžičky hladké mouky
  • 250 g měkkého másla
  • 150 g moučkového cukru
Šlehačka:
  • 2 balíčky šlehačky v prášku
  • 300 ml mléka
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme, důkladně propracujeme a dáme na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Poté ho rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na plát velikosti plechu. Pečeme na 180oC asi 10 minut. Na žloutkový krém ze všech surovin kromě másla a cukru uvaříme hustou pudinkovou hmotu. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a přidáme vychladlý pudink. Krém natřeme na vychladlý plát a necháme ztuhnout. Poté natřeme šlehačkovou hmotu, kterou připravíme podle návodu na obalu. Nakonec přiložíme druhý plát.

Jablkové šátečky

19. dubna 2009 v 17:02 | Pavlína |  Pečení

Suroviny:
  • 3/4 l hladké mouky
  • 1 nastouhaný ztužený tuk
  • 1/4 l mléka nebo šlehačky
  • Náplň: srtouhaná jablka, cukr, skořice podle chuti
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto , které rozdělíme na 7 stejných dílů. Z každého dílu vyválíme kulatý plát, který nařežeme a naplníme podle obrázku:
Z takovýchto trojúhelníčků stočíme šátečky. Pečeme při 180 stupních dorůžova. Horké šátečky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Veselé Velikonoce

12. dubna 2009 v 8:33 | Pavlína |  Velikonoce
Všem návštěvníkům mého blogu přeji veselé Velikonoce!

Velikonoční hlavička

12. dubna 2009 v 8:15 | Pavlína |  Pečení
Suroviny:
  • 500 g vařeného uzeného
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky dle chuti ( petrželka, pažitka, sedmikrásky, majoránka, kopřivy…)
  • 30 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 150 ml mléka
  • ½ chlebíčkové veky
  • 6 vajec
  • 200 g dětské krupice
  • sůl, mletý pepř
  • tuk a hrubá mouka na formu
Postup:
Uvařené maso nakrájíme na kostičky, bylinky nakrájíme najemno. Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Veku nakrájíme na kostičky, nasypeme do mísy a navlhčíme mlékem, přebytek slijeme. K vece přidáme maso, bylinky, prolisovaný česnek, rozšlehaná vejce, krupici, sůl a pepř a přilijeme kvásek. Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a dáme do ní směs, kterou necháme 30 minut kynout. Pečeme dozlatova při teplotě 180oC asi 30 - 40 minut.

Velikonoční perníky

11. dubna 2009 v 15:42 | Pavlína |  Velikonoce
Recept na tyto perníčky najdete zde.
Další perníčky jsou v galerii.

Háčkovaná velikonoční dekorace od Lucky

10. dubna 2009 v 18:32 | Pavlína |  Výrobky hostů blogu
Další, kdo se s námi podělil o svou velikonoční výzdobu je Lucka. Mám radost, že se jí vajíčka i košíček povedly a že bude mít na Velikonoce krásně vyzdobený byt.

Velikonoční perníčky na podstavcích

6. dubna 2009 v 17:24 | Pavlína |  Velikonoce
Vyzdobte si svůj byt velikonočními perníčky. Recept na najdete zde. Po nazdobení a zaschnutí je stačí jen přilepit polevou k podstavci. U vyšších perníčků s malou základnou ( kohoutek ) doporučuji ještě zajistit zašpičatělým párátkem.

Háčkovaná vajíčka od Anežky

1. dubna 2009 v 13:30 | Anežka |  Výrobky hostů blogu
Jako druhá mi obrázky svých výrobků poslala Anežka. Háčkovaná vajíčka se jí moc povedla a krásně je také naaranžovala. Úžasná jsou i háčkovaná kuřátka. Tak se kochejte a inspirujte